Wat is jouw idee voor morgen?
Ik ben benieuwd. Misschien kan ik je helpen.

Heen en Weer

Nijmegen heeft het Heen en Weer

In wijkcentrum ‘t Oude Weeshuis in de benedenstad van Nijmegen heeft op 14-11-14 de eerste bewoner, Henk Lamers, zich aangemeld bij Heen en Weer. Vervolgens plaatste hij een bestelling bij de webwinkel van Oregional. Binnen vijf minuten kreeg hij zijn bestelling door de fietskoerier van Heen en Weer bezorgd. Bovendien nam de koerier meteen een paar oude apparaten van hem mee terug naar de Dar.


Koos van Dael, coördinator van Heen en Weer, legt uit dat het zo eenvoudig werkt voor bewoners. Niet altijd binnen vijf minuten zoals bij de lancering, maar wel snel, energiezuinig en servicegericht. Vanaf nu kan elke bewoner in de binnen- of benedenstad zich aanmelden via de website www.nijmegenheenenweer.nl. Na aanmelding krijgt de bewoner een code die bij elke bestelling gebruikt wordt. Bij het namenveld wordt de code en de achternaam ingevuld. En als afleveradres het Heen en Weer-distributiecentrum (bij Binnenstadservice). Uw bestelling wordt dan daar bezorgd. De groene koerier van Heen en Weer komt de bestelling vervolgens bij u thuis afleveren. In de transportfiets liggen ook de leveringen voor de buurtgenoten, alle bezorgingen efficiënt in een ronde.

Wethouder Harriet Tiemens sprak uit dat ze heel enthousiast is over dit initiatief. “Het sluit aan op verschillende belangrijke doelen van de Gemeente Nijmegen. Nijmegen wil fietsstad zijn, Nijmegen wil gezonde luchtkwaliteit, efficiënte logistiek en verkeersveiligheid. Bovendien sluit dit initiatief ook prachtig aan op een landelijke Green Deal over efficiënte en zero emissie stadslogistiek. Door dit initiatief aan deze Green Deal te verbinden, krijgt het meteen ook een landelijke uitstraling”, aldus de wethouder.

Ook Dar is enthousiast partner van Heen en Weer. Pouwel Inberg van Dar vertelt dat het een grote uitdaging is om waardevol afval weer terug in de kringloop te krijgen. “We weten dat bij veel mensen thuis in de kelder of de garage afval blijft liggen; kleine elektrische apparaten, batterijen, mobieltjes en dergelijke. Deze spullen bevatten dikwijls waardevolle grondstoffen. Zonde dat ze soms uiteindelijk toch in het restafval verdwijnen. Als bewoners deze spullen meegeven met de fietskoerier op het moment dat die een pakketje komt bezorgen, komen ze vanzelf bij Dar. Wij zorgen voor een verantwoorde verwerking van de spullen”.

Bewoner Henk Lamers is blij. Met Heen en Weer is de tijd voorbij van talloze busjes van de verschillende pakketdiensten in de straat. “Mij gaat het vooral om het milieu”, aldus Henk. En om het gedoe in de straat. “Soms worden pakjes bij buren afgegeven en blijken pakketten in de straat zoek te raken. Dat willen we niet meer. Als iedereen in de straat meedoet, hebben we maximale service en maken we veel groene fietskilometers. En met Heen en Weer komen we ook op een verantwoorde manier van onze kapotte spullen af”.

www.nijmegenheenenweer.nl

 AFVALMANAGEMENT

Afvalinzameling in hoogbouw: resultaat met combineren van 'urban mining' en 'sociale innovatie'.

 

 

 

Lokale duurzaamheid

Op zoek naar "de verborgen winst" voor ondernemers: slim aan de slag met energie en afval

 

Circulaire economie

Heen en Weer: de koeriers die brengen én halen!

Adresgegevens

  • p/a De Smeltkroes
    Waalbandijk 16 - unit 30
    6541 AJ  NIJMEGEN

     

Contact

  • 06 513 96 369
  • koos(at)koosvandael.nl

Volg mij

linkedin