Circulaire economie

Het begrip circulaire economie is alom aanwezig. Het is een containerbegrip dat veel uitleggen kent. Voor mij werkt deze uitleg 'het streven naar zo lang mogelijk gebruiken van alles wat waarde heeft, niet alleen grondstoffen maar ook kennis en talenten'. In deze video die in het kader van Nijmegen Green Capital is gemaakt, licht ik enkele ‘circulaire’ voorbeelden in Honigcomplex Nijmegen toe. Met het schaarser worden van een aantal van deze waarden en het streven naar minder afhankelijkheid van vaak dure grondstoffen wordt de circulaire economie een steeds vanzelfsprekender model.

De vragen die spelen in een verandering naar dit model zijn onder anderen; Hoe ga je dit organiseren? Waar te beginnen? Welke veranderingen zijn nodig? Wat wordt verwacht van mij , van mijn leveranciers, van mijn relaties, van mijn klanten? Het begint naar mijn idee met anders naar (bedrijfs)processen gaan kijken. Door vervolgens te durven combineren, blikken te verruimen, (juridische) kaders los te laten is verandering mogelijk.
Ik geloof hierbij in gezond verstand, in klein beginnen en in 'learning by doing'. Geloof jij daar ook in, laat het weten, dan kunnen we misschien samen wat oppakken.

Op het gebied van circulaire economie zijn dit voorbeelden van projecten waar ik aan werk / gewerkt heb:

  • Aanjager/projectleider Circulair Ambachtscentrum Mooi Werk Nijmegen (2021-heden)
  • Verkennen mogelijkheden lease-constructie centrale wasserette nieuwbouw Koningsdaal (2018)

Terug naar het overzicht